Kuchnia

Torty

piernikowy tort z kremem orzechowym i dżemem morelowym

Na piernik:

150 g masła
150 g ciemnej czekolady
100 g miodu
25 g przyprawy do piernika
125 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
50 g cukru brązowego
1 łyżka proszku do pieczenia
Na krem orzechowy:

400 g masła
400 g kajmaku orzechowego
10 żółtek
10 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
350 ml mleka
200 g mielonych orzechów laskowych
Dodatkowo:

słoik dżemu morelowego
kakao do dekoracji
Zaczynamy od piernika. Masło, miód, czekoladę i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy.

Jajka ucieramy z cukrem, aż będą puszyste i zwiększą swoją objętość 3 krotnie. Do jajek dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz obie mąki. Miksujemy, aż składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite.

Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy ok 25 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Masło ucieramy, dodajemy kajmak i miksujemy razem (nie przejmujemy się grudkami).

Żółtka, cukier, mleko i mąkę przekładamy do rondelka, miskujemy razem i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje tworząc bardzo gęsty budyń.

Ciepłą masę dodajemy po jednej łyżce do masła z kajmakiem, miksując każdorazowo, aż składniki się połączą. Gdy dodamy cały budyń, dzielimy masę na dwie części w proporcjach 2:3. Do większej części dodajemy orzechy i mieszamy dokładnie. Obie części masy wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Piernik przekrawamy na trzy blaty. Spodni blat wkładamy na dno tortownicy. Wierzch smarujemy połową dżemu oraz połową masy z mielonymi orzechami. Przykrywamy drugim blatem, ponownie smarujemy dżemem oraz drugą częścią masy orzechowej. Przykrywamy trzecim blatem.

Tort wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie pozostałą częścią kremu (bez orzechów) możemy tort udekorować (ja postanowiłam udekorować jedynie wierzch, gdyż tort rusza z nami w drogę i łatwiej go przewieźć w tortownicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation