Kuchnia

zupy

Składniki
po 3 łyżki masła i oliwy
3 roztarte ząbki czosnku
2 opakowania oczyszczonych kurek (po 250 g)
1 duża posiekana cebula
1 duży, pokrojony plasterki por
1/4 szklanki białego wina (dałam sherry)
750 ml bulionu cielęcego
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól, pieprz
1 szklanka śmietanki 36%
oliwa truflowa (łyżka do zupy plus do dekoracji)
2 kromki białej bułki kajzerki
2 łyżki masła
posiekana natka do dekoracji
Wykonanie

W rondlu rozgrzać masło z oliwą. Podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek i pory. Gdy te ostatnie zmiękną wrzucić kurki i mieszając, smażyć kilka minut.
Wlać wino, zamieszać, gotować jeszcze 2 minuty.
Zalać bulionem, doprawić chilli i pieprzem, posolić do smaku (ale ostrożnie, bo bulion jest słony). Gotować 15 minut.
Odłożyć kilka całych kurek a pozostałość zmiksować ze śmietanką i łyżką oliwy truflowej.
Bułkę pokroić w sporą kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle.
Przed podaniem udekorować kurkami, zieleniną i grzankami oraz skropić oliwą truflową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation