Kuchnia

Dania jarskie

Naleśniki faszerowane pieczarkami w sosie beszamelowym

Naleśniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka M

Farsz:
500g pieczarek
3 cebule
1 łyżka śmietany
100g żółtego sera
sól, pieprz
olej

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
100g żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.


2. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Dodajemy ser starty na tarce i śmietanę.
3. Na środek naleśników wykładamy farsz, składamy je w kwadraty. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.
5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation