Kuchnia

Deserki

Proste Bezy Choinki
Składniki:
200g cukru kryształu
110g białka (tak około z 3 jajek)
Dodatkowo:
cynamon do posypania
kolorowe posypki cukrowe
odrobina barwinka spożywczego w żelu
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 5-6 minut. Po tym czasie przestać ubijać, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 5-6 minut (czyli ja całą bezę ubijam przez około 10-12 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił, najlepiej jakby cały się rozpuścił).2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką numer 580 i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zaczynając od dłuższego boku choineczki, patrz FILM. Jeśli nie mamy tylki numer 580 bezę możemy wycisnąć z samego rękawa cukierniczego, bez żadnej tylki. Czyli bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i nacinamy końcówkę woreczka pod skosem, patrz FILM.3. Przed wyciskaniem choinek papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy, aby się nie ruszał. Wyciśnięte bezy można posypać kolorową posypką cukrową, cukrem do dekoracji wypieków lub cynamonem.4. Bezy suszyć w 110C lub 120C na funkcji góra – dół przez około 2 godziny i 15 minut. Suszyłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak bezy są dobrze wysuszone, można je przechowywać nawet do 2 miesięcy w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation