Kuchnia

Wigilia

Śledzie po myśliwsku z prawdziwkami

czas przygotowania: 30 minut + 1-2 dni macerowania
składniki:
3-4 filety śledziowe solone
250 g borowików - świeże lub mrożone
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanych listków rozmarynu
3 jagody jałowca
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
2 małe liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
150 ml wody
50 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki mielonego kminku

sledzik z borowikami, sledzie wigilijne, sledz, ryba i grzyby, dania wigilijne, swiateczny stol, wigilia
Jak zrobić śledzie po myśliwsku z grzybami?

Śledzie moczyłam przez 1-2 godziny w zimnej wodzie. Osączyłam i dobrze osuszyłam na ręcznikach papierowych. Pokroiłam na niezbyt duże kawałki.

Prawdziwki wyjęłam z zamrażarki pół godziny przed przygotowaniami żeby odtajały nieco. Gdy trochę zmiękły pokroiłam je na plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Obrany czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, świeży rozmaryn posiekałam. Jagody jałowca zmiażdżyłam płaską stroną noża i też posiekałam.

Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam rozmrożone i osuszone grzyby, a kiedy zaczęły się rumienić dodałam cebulę. Smażyłam razem kilka chwil aż cebula się zeszkliła. Dodałam czosnek, posiekany rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe a także koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet jabłkowy i wodę. Dusiłam 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie doprawiłam do smaku solą, cukrem, kminkiem i pieprzem. Odstawiłam do wystudzenia.

Kiedy sos ostygł nakładałam kawałki śledzi do słoika przekładając je gęstym sosem. Odstawiłam na 1-2 dni do lodówki żeby wszystkie smaku się przegryzły.

SMACZNA PYZA RADZI: JEŚLI NIE MACIE OCTU JABŁKOWEGO UŻYJCIE WINNEGO ALBO SPIRYTUSOWEGO, ALE WTEDY DOLEJCIE GO MNIEJ, BO JEST OSTRZEJSZY W SMAKU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation