Kuchnia

kuchnia

Makowiec na kruchym cieście

ciasto (forma o średnicy 21cm):
30 dag mąki pszennej
pół kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

masa :
pół puszki masy makowej
orzechy włoskie
2 białka

Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło pokrojone na kilka kawałków, wbić jajka, dodać proszek, cukier puder i sól.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem, ja użyłam tortownicy z silikonowym brzegiem, więc ten krok pominęłam.
Dno i boki wykładamy ciastem, zostawiamy odrobinę ciasta do ozdoby wierzchu ciasta.
Spód pieczemy przez 10 minut w temp. 180st.C.
Wyjmujemy i przygotowujemy masę.
Masę mieszamy z orzechami, ubijamy białka na sztywno i dodajemy do maku.
Wykładamy masę makową na podpieczony spód.
Z pozostałego ciasta wycinamy np. gwiazdki i dekorujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.
Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/12/makowiec-przepisy-na-boze-narodzenie.html#sthash.ReCHbZQN.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation