Kuchnia

Pieczywo

Domowe kajzerki

czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki na 10-11 bułek:
500 g mąki pszennej typ 500
20 g świeżych drożdży
270 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżeczki oleju roślinnego
1 średnie jajko

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Jak zrobić bułki kajzerki?

Mąkę przesiałam do miski, połączyłam z solą i cukrem. Drożdże wkruszyłam do kubka, rozmieszałam dolewając lekko letnią wodę. Nie ostawiałam ich do wyrastania tylko wlałam do mąki. Wbiłam też jajko i dodałam olej. Zarobiłam ciasto.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Wyrabiałam ciasto przez ok. 10-15 minut aż było gładkie, elastyczne i odchodziło od ręki. Ja robię to ręcznie bo lubię, ale możecie wykorzystać robot jeśli macie co skróci nieco czas wyrabiania.Wyrobione, miękkie ciasto uformowałam w kulę i odłożyłam do miski posmarowanej na dnie odrobiną oleju. Przykryłam szczelnie i zostawiłam na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrastania, powinno podwoić swoją objętość.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniotłam odgazowując. Następnie podzieliłam na 10 mniej więcej równych części. Każdą uformowałam w kulę podwijając brzegi pod spód a wierzchy oprószyłam mąkę. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze - ja wykładam papierem, ale można posypać lekko mąką. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Żeby bułeczki przypominały kajzerki nacięłam je kiedy trochę podrosły. Kajzerki powinny być nacięte na 5, w wiatraczek, ale nożem słabo to wychodzi a specjalnej foremki nie mam. Poradziłam sobie jednak domowym sposobem. Kubek po dużej śmietanie przecięłam poziomo w połowie wysokości a następnie pionowo też na pół. Krawędzie plastiku są ostre i taki półokrągły przyrząd idealnie nadaje się do nacięcia bułek. Na zdjęciu wyżej widać to moje "urządzenie" kajzerkowe.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Bułeczki nacinałam głęboko robiąc w nich 5 nacięć jak ramiona wiatraka, ale nie przecinając do samego spodu. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, przez 15-18 minut aż były pięknie rumiane. Studziłam na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation