Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jesienna Pychotka "Pani Walewska"


Składniki na kruche ciasto:

320 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
100 g drobnego cukru
200 masła
4 żółtka

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą. Umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Dwie blaszki o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Zimne ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy połową powideł. Z drugą częścią postępujemy tak samo.

Składniki na bezę:

4 białka
150 g drobnego cukru
200 g posiekanych orzechów (laskowe i włoskie)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy małymi partiami cukier. Miksujemy aż piana będzie szklista.
Bezę dzielimy na dwie części. Wykładamy pianę na posmarowane powidłami ciasto. Wyrównujemy. Posypujemy orzechami. Pieczemy około 50 minut. Studzimy.

Składniki na krem:

500 ml mleka
25 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
2 żółtka
20 g cukru waniliowego
60 g cukru

Dodatkowo:

200 g miękkiego masła

Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki mleka do której dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, żółtka, cukier waniliowy i cukier. Mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy wlewamy wymieszane mleko z mąkami. Ciągle mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy budyń przykryty folią spożywczą do ostygnięcia.
Masło miksujemy na jasny puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy małymi partiami zimny budyń.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta smarujemy równomiernie kremem. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta. Lekko dociskamy. Ciasto najlepiej na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation