Kuchnia

Kuchnia

Calzone z warzywami

ciasto:

250 g mąki pszennej
150 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta)
pół opakowania drożdży w proszku
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oregano
łyżeczka bazylii



2 łyżki koncentratu pomidorowego



ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła
grillowana, marynowana papryka
4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach
pół małej czerwonej cebuli
2 łyżki kukurydzy
pół pęczka szczypiorku
6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo
kulka mozarelli
łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu

łyżka posiekanej pietruszki

calzone z warzywami 2 - Calzone z warzywami

Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię to w robocie kuchennym przez około 10 minut.

Wyrobiona kulkę ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy mam czas odkładam je średnio na 1,5 godziny. Gdy mi się śpieszy wkładam je na 20 minut do nagrzanego do 50 stopni piekarnika.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.

Środek smarujemy łyżką koncentratu.

Na jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami.

Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki.

Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg.

Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką.

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation