Kuchnia

Przepisy

KOSTKA SZWARCWALDZKA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
300 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

600 g dżemu wiśniowego
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

2 opakowania herbatników kakaowych
tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy na dnie herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i mieszamy z dżemem. Tężejącą masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wkładam na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy tartą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation