Kuchnia

słodkości

Babka cytrynowa z makiem i malinami.

Składniki
Ciasto:

380 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
400 g białego cukru
230 g miękkiego masła
4 jaja
300 ml maślanki

Dodatkowo:

1,5 łyżki maku
skórka otarta z 1 cytryny
200 g malin

Lukier cytrynowy:

3 łyżeczki soku z cytryny
70 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Ciasto: Suche składniki z wyjątkiem cukru (mąka, proszek do pieczenia, soda i sól) mieszamy w misce.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do utartej masy maślanej dodajemy mak i skórę otartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mieszamy.
Do masy dodajemy po jednym jajku, po każdym ucierając masę około 20 sekund.
Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy stopniowo suche składniki na zmianę z maślanką. Pamiętamy jednak, by nie miksować zbyt długo.
Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch malinami.
Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180°C.
Lukier: Cukier puder wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być gęsty, jednak swobodnie spływać z łyżki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę soku z cytryny.
Ostudzone ciasto polewamy ozdobnie lukrem, tworząc esy-floresy, a następnie posypujemy makiem. Możemy także ozdobić ciasto owocami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation