Design

Design

Składniki
4 buraki
200g rukoli
pół opakowania fety
garść pestek słonecznika

Dressing:

3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek świeżego rozgniecionego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem

1. Wcześniej umyte m=buraki obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry, Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem i z każdej strony posmaruj olejem. Piecz w temp.ok 180 C przez 30-40 min. Gotowe przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie przygotuj dressing: Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj musztardę, miód, sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do "przeżarcia"

Na talerz nałóż porcję rukoli, następnie poukładaj plasterki buraka, fetę pokrojoną w kostkę i podprażone pestki słonecznika. Całość polej dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation