Kuchnia

przetwory

Chutney

Wytrawny sos owocowy z wyrazistymi przyprawami. Nabiera aromatu po miesiącu od jego przygotowania. Pyszny dodatek do mięs.

Chutney (sos) morelowy

500 g moreli bez pestek
250 g cebuli
250 g czerwonego rabarbaru
50 g korzenia imbiru
limonka
75 g żółtych rodzynek
75 g obranych orzechów włoskich
300 ml octu owocowego
200 g cukru
łyżeczka gorczycy
pieprz kajeński
nitki szafranu

Składniki na 4 średniej wielkości słoiki czas przygotowania: 90 min Morele umyj i grubo pokrój. Cebulę obierz i poszatkuj na cienkie plasterki. Umyty rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki. Imbir obierz i drobno posiekaj. Otrzyj skórkę ze sparzonej limonki i wyciśnij z niej sok. Wszystkie składniki oprócz orzechów włóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Do musu dodaj grubo posiekane orzechy i wymieszaj. Sos przełóż do słoików i szczelnie zamknij. Chutney można przechowywać do roku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation