Kuchnia

kuchnia

Surówka jak u chińczykaSkładniki:
1 kg białej kapusty
300 g marchewki
sól do smaku
zalewa
170 g cukru
130 g oleju rzepakowego
140 g octu

Przygotowanie:
na Thermomix
do naczynia miksującego wkładać porcjami pokrojoną na mniejsze części czas 4* 8 s/poz 4
dodać marchew czas 3 s /obr 5
przekładamy do innego naczynia i solimy
zalewa
wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym - gotujemy czas 5 min/100 st/obr 2
tradycyjnie
kapustę i marchew siekamy - u nas np. za pomocą obieraczki do warzyw
przekładamy do miski i solimy (można dopieprzyć do smaku)
wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy - ok 5-10 min
następnie postępujemy już tak samo
zalewą zalewamy kapustę
dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików
odstawiamy do lodówki gdzie możemy przechowywać kilka dni - chociaż szczerze szybko znika :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation