Kuchnia

Wege

Pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków, z piekarnika, wegańskie

SKŁADNIKI:
22–30 pulpetów

200 g (1 kubek) suchej kaszy gryczanej prażonej lub nieprażonej – pulpety z kaszy nieprażonej są wg mnie smaczniejsze, ale wychodzą mniej brązowe
450 g obranych ziemniaków – może być mniej
garść posiekanej natki pietruszki, kolendry lub koperku (niekoniecznie)

PRZYPRAWY (mogą być dowolne)
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla smaku umami)
1 łyżka suszonej cebuli w proszku
dużo pieprzu, sól

WYKONANIE
Kaszę płuczemy pod kranem, zalewamy 3 kubkami wody, solimy, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez 15 min. Odcedzamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Ziemniaki ścieramy na małych oczkach, ale nie na papkę, tylko na najcieńsze nitki. Następnie dłońmi dokładnie wyciskamy sok z masy, płyn nie będzie nam potrzebny.
Przestudzoną kaszę blendujemy lub mielimy w „maszynce do mięsa”. Można ją ewentualnie rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy trudniej będzie formować kulki, chociaż po upieczeniu pulpety nie będą się rozpadać.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie łączymy, najlepiej ręcznie.
Formujemy raczej małe kulki, układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy przez 30–35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation