Kuchnia

Orientalne

Kurczak curry w mleku kokosowym ze szpinakiem i orzechami

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka (300g)
1 puszka pomidorów krojonych
1 op.szpinaku baby (200 g)
1 mała puszka mleczka kokosowego (użyłam light)
1 garść nerkowców (ok. 60 g)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
chilli, ostra papryka, pieprz do smaku


Kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć do miski i dodaj sos sojowy i przyprawy: chińską, imbir, kurkumę, curry. Mięso wymieszaj dokładnie z przyprawami i sosem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Po wskazanym czasie dobrze rozgrzej teflonową patelnie wrzuć mięso i podsmażaj przez kilka minut cały czas mieszając. Dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Kurczaka duś z pomidorami na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak i dalej gotuj cały czas mieszając. Gdy szpinak "zwiędnie" dodaj mleko kokosowe, nerkowce oraz dopraw do smaku sola, pieprzem i chilli. Podduś jeszcze przez 2- 3 minuty delikatnie mieszając.
Danie podawaj z ryżem lub kaszą.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 446 kcal
białko: 41 g
węglowodany: 17 g
błonnik: 8 g
tłuszcze: 24 g
cholesterol: 87 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation