Kuchnia

jedzonko

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Składniki na 11 bezowych gniazdek:
Beza:
3 białka (z dużych jaj)
150g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Krem:
75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube)
złoty barwnik spożywczy w proszku

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Bezy:
1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm (patrz FILM). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia.

2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut.

3. Do piany z białek dodać cynamon, goździki i wymieszać krótko mikserem.
Z bezy formować gniazdka bezowe albo przy pomocy łyżki (patrz FILM) albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 6B).

4. Gotowe gniazdka bezowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Bezy pozostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Krem:
5. Do rondelka przełożyć cukierki i 4 łyżki śmietanki, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i wanilią, dodać do niej troszkę ciepły karmel i wymieszać krótko szpatułką, aby powstał marmurkowy wzór.
Sporą łyżkę gotowego kremu nakładać na bezy (patrz FILM).

Dodatkowo:
7. Do rondelka przełożyć cukierki (100g) i śmietankę, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.
Karmelem polać bezy (patrz FILM) i udekorować je pierniczkami.
Na koniec bezy posypałam odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation