Kuchnia

jedzenie z pomyslem

DOMOWY KEBAB Z PIEKARNIKA

Składniki:

1 duży filet z kurczaka (ok. 400g)
3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g)
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego czosnku
4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu, nie mylić z kminkiem)
1 duża cebula
3 patyczki do szaszłyków
Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię.

Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin rzymski, dokładnie wymieszać.

Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie olejem, aby przyprawy lepiej do niego przylgnęły i mięso nie przesuszyło się podczas pieczenia. Dzięki temu kebab będzie bardziej soczysty. Każdy kotlet oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków. Powinniśmy zużyć całą przyprawę. Przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc (mięso można od razu nadziać na patyki – instrukcja poniżej i wstawić do lodówki, w ten sposób czeka gotowe do pieczenia).

Przygotować stelaż do pieczenia, czyli cebulę i patyczki do szaszłyków. Cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z połówek ułożyć na talerzu i wbić w nią patyczki –pionowo. Wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijając cebulę uważać na place) –na te patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i budując z tych kotletów kebab. Układać kotlety jeden na drugim, budując wieżę i dociskając kotlet do spodu. Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, kebab jest gotowy. Przykryć go od góry drugą połówką cebuli tj. nabić ją na patyki zamykając kebab. Dodatkowo osłonić górną cebulę, przykrywając ją kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.

Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go razem z mięsem w środku. Czas pieczenia liczyć od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa) i piec na dolnej półce przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem, w cienkie paseczki albo takie paski, na jakie mamy ochotę. Podawać z pitą, tortillą, ryżem, surówkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Do podania idealny jest również lekki sos czosnkowy:

jogurt naturalny gęsty (180g)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation