Kuchnia

Sałatki

Zapiekanka wiejska

Warstwa mięsna:

500 g mięsa mielonego, wołowego;
250 g pieczarek;
2 średnie cebule;
2 średnie marchewki;
Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g);
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka oregano;
Olej do smażenia;
Sól;
Pieprz.

Puree ziemniaczane:

1 kg ziemniaków;
125 ml mleka;
1 łyżka masła;
Sól;
Pieprz.


Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Cebule obrać, drobno posiekać.
Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać i przez około 5 minut razem podsmażać.
Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione.
Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje i większość płynu odparuje, a wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
Przygotować puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki.
Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut.
Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation