Kuchnia
ZAPIEKANKI
Zapiekanka Wilcza wieża
Składniki na średnią głęboką formę :
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 marchewka
2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne
1 mała cukinia
2 duże cebule
1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe )
5 niedużych, ziemniaków
1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki )
1 grecki jogurt
kawałek żółtego sera do utarcia
1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
IMG_6366IMG_6365
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki w cieniutkie plastry . Tak samo postępujemy z cebulą . W głębokim naczyniu do zapiekania , smarujemy dno olejem , następnie układamy warstwami ziemniaki , każdorazowo przesypując je przyprawami ( najprościej zmieszać wszystkie przyprawy i zioła ,ze sobą ) i solą .
IMG_6368IMG_6370
Na warstwie ziemniaków, układamy podsmażone mięso mielone , następnie cukinię , cebulę i na końcu wylewamy ,warstwę pomidorów z puszki . Oczywiście wszystko solimy i podsypujemy przyprawami . Wstawiamy do piekarnika ,na około 65 minut – przykrywając wierzch folią aluminiową – jeśli mamy dość płytkie naczynie , warto podłożyć folię także pod spód , gdyż często sok z warzyw kipi i brzydko się przypala . Po upływie tego czasu ,ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jogurtem greckim , następnie smarujemy nim wierzch podpieczonej zapiekanki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-20 minut już bez przykrywania , aż wierzch apetycznie się zrumieni . Najlepiej kroić jak już troszkę przestygnie , nie rozpada się wtedy . Doskonała po odgrzaniu
MA==