Kuchnia

kuk buk na słono

Indyk gotowany w sosie

SKŁADNIKI (ok.6 porcji)
600 g filetu z indyka (plastry)
3 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu (lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego)
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 mała marchewka
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
125 ml śmietanki 30%
po ok. 1,5 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki lub koperku

PRZYGOTOWANIE
Filety rozbić nieco tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotować patelnię z oliwą oraz garnek (szeroki, duży) i zagotować w nim bulion lub wodę z sosem sojowym.
Na patelni obsmażać z dwóch stron kolejno plastry indyka (krótko, do lekkiego zrumienienia się mięsa) i wkładać w gotujący się bulion.
Na koniec na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją, dodać obraną i startą na tarce marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty, przełożyć do garnka z mięsem.
Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem, dodać paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 razy przełożyć mięso na inną stronę.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać śmietankę i wymieszać. Następnie zagęścić mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej, dodawaną bezpośrednio przez sitko.
Wymieszać i na nieco większym ogniu zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, pod koniec dodać natkę lub koperek.

PROPOZYCJA PODANIA
Ziemniaki i sałata z gęstą śmietaną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation