Wnętrza

interior

Pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy

Składniki:

250g czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 średniej wielkości marchewki
2 jajka
3 łyżki otrąb (dałam pszenne) + dodatkowo do formy
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 spora łyżeczka curry
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz (sporo)



Wykonanie:

Soczewicę wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko (około 7-8 minut). Wystudzić. Marchewkę obrać, ugotować do miękkości. Wystudzoną soczewicę i marchewkę zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do zmielonej soczewicy i marchewki. Doprawić masę solą, pieprzem, curry, gałką i papryką. Na koniec dodać jajka i wszystko dokładnie wyrobić.

Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wyrównać. Zapiekać około 50-60 minut w temperaturze 180oC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation