Kuchnia

ciasteczka, torciki, rogaliki

Drożdżówki z waniliowym serem i jagodami

Miało być ciasto, ale nie miałam niestety tyle owoców więc padło na drożdżówki i wcale nie żałuję, bo są przepyszne.
AskaPM
Autor: AskaPM
Zobacz pulpit i inne treści tego autora
Drożdżówki z jagodami
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna 180 gramów +
drożdże swieże 15 gramów +
mleko 0.25 szklanki +
masło stopione 40 gramów +
cukier 4 łyżki
Jajko 1 sztuka
Ser:
Ser półtłusty 250 gramów +
cukier waniliowy domowej roboty 3 łyżki
masło 1 łyżka
żółtko 1 sztuka
jagody 10 łyżek
Sposób przygotowania

1
Drożdżówki z jagodami - krok 1

Z tej porcji wyszło mi 9 drożdżówek. Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, kiedy się rozpuszczą zalać mlekiem, wymieszać, dodać jajko, przesianą mąkę i masło. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, szklanką wykroić kółka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut. Ser zmiksować z cukrem, żółtkiem i masłem. W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia łyżką, w środek nakładać ser, a na ser położyć jagody. Brzeg drożdżówek można posmarować rozkłóconym jajkiem. Drożdżówki piec w 190' ok. 15-20 minut aż się zarumienią.

całkowity czas: 140 min.
(przygotowanie: 120 min.,
gotowanie: 20 min.) |
skala trudności: średnia |
kategoria: desery i wypieki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation