Kuchnia
ciasteczka, torciki, rogaliki
Ciasto czekoladowo-jabłkowe - Justyna Dragan
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20×35 cm)
Ciasto czekoladowe:
380 g mąki pszennej
30 g naturalnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki maślanki
Prażone jabłka:
2 średnie jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Krem budyniowy:
750 ml mleka
100 g cukru
3 żółtka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
Do nasączenia:
3/4 szklanki soku jabłkowego
Polewa czekoladowa:
100 g deserowej czekolady
90 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Zawartości obydwu misek połączyć. Czekoladową masę przelać do blaszki o wymiarach 20×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Prażone jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku, zalać 2 łyżkami soku, dodać cukier i cynamon. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie zmiękną i staną się szkliste. Ściągnąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotować w garnku z cukrem. W międzyczasie w reszcie mleka rozprowadzić żółtka i obydwie mąki. Mączną mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Budyń zdjąć z palnika i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, partiami dodawać budyń, miksować. Na koniec wmieszać prażone jabłka (wcześniej delikatnie odcisnąć je z nadmiaru soku).
Składanie ciasta: Czekoladowe ciasto przekroić na 2 blaty. Górny blat przyciąć pozbywając się skórki i wyrównując powierzchnię. Dolny blat umieścić w formie, nasączyć sokiem jabłkowym, wysmarować 3/4 ilością kremu budyniowego z jabłkami i przykryć II blatem ciasta docisnąć dłonią i nasączyć resztą soku jabłkowego. Wierzch wysmarować pozostałym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wrzucić posiekaną czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy. Gdy przestygnie, rozprowadzić ją delikatnie na kremie (najlepiej przy pomocy szpatułki).
Wierzch posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!
Rady:
- pamiętajcie, by składniki ciasta czekoladowego były w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i maślankę wyjmijcie wcześniej z lodówki.
- wiórki z gorzkiej czekolady można przygotować, ścierając czekoladę obieraczką do warzyw. Starcie na tarce lub posiekanie też będzie dobrym rozwiązaniem.
MA==