Kuchnia

CIASTA

Ciasto kakaowe z dżemem

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 jajka klasy M
niepełna szklanka cukru
0,5 szklanki oleju / ja użyłam rozpuszczony kokosowy, ale może też być rzepakowy
1 pełna łyżka naturalnego kakao
1 szklanka mleka
2 łyżki dżemu /u mnie malinowy
Do dekoracji:

polewa – u mnie z białej czekolady Helio
czekoladowe chrupki dekoracyjne
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę do pieczenia (u mnie keksówka 250x110x75) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub mąką.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę i kakao. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko do połączenia składników.

Masę wylewamy do keksówki.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z blaszki i dowolnie zdobimy – u mnie polewa i chrupiące kuleczki dekoracyjne.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation