Kuchnia

wieprzowina

Kotlety z pieczarkami i cebulką
Czas zmienić kotlety tradycyjne mielone na pyszne kotlety z pieczarkami i cebulką.
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 kg pieczarek
• 5 dużych cebul
• 1 opakowanie sosu ciemnego do pieczeni
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
• 1 łyżka majeranku
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
2. Pieczarki kroimy w plastry, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby układamy na kotletach.
3. Cebule obieramy, kroimy w krążki i prużymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec prużenia dodajemy sos do pieczeni rozrobiony w ½ szklanki zimnej wody. Chwile gotujemy i wykładamy na pieczarki.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation