Kuchnia
Imprezki
Rolada buraczkowa ze śledziami
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
2 małe buraki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
4-5 czubatych łyżek mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Nadzienie:
250 g serka śmietankowego
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 ogórki kiszone
1/2 cebuli
1/2 dużego jabłka
1 mały pęczek szczypiorku
3 filety śledziowe w oleju
pieprz, sól
Wykonanie:
Ciasto:
Buraki razem ze skórką szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pokrojone buraki wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę mleka i blendujemy na gładkie puree.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Do puree buraczkowego dodajemy żółtka, olej, resztę mleka, gałkę muszkatołową oraz sól i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aby masa nie opadła i była puszysta.
Masę wykładamy na blaszkę (wymiary około 25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-18 min.
Następnie jeszcze gorące ciasto przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekło. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Nadzienie:
Ogórki kiszone osuszamy z wody i kroimy w drobną kostkę.
Jabłko obieramy ze skóry i również kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Śledzie osuszamy z oleju i każdego śledzia kroimy wzdłuż na 3 paski.
Serek śmietankowy wykładamy do miski i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Następnie dodajemy pokrojone ogórki, jabłko, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
Rolada:
Wystudzone ciasto rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim przygotowane nadzienie, a na nadzieniu wzdłuż krótszego boku układamy paseczki śledzi. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.
Przed podaniem kroimy w plastry.
MA==