Kuchnia

Coś na ząb lub na dwa :)

Bizneswoman w kuchni:

3 Bit ciasto bez pieczenia

Robiłam go pierwszy raz. Zachęciły mnie różne pozytywne opinie na jego temat. Jest słodki, niektórzy mogliby powiedzieć, że mdły. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby sie nasycić. Jest troszkę pracochłonny. Trzeba zrobić masę budyniową, poukładać trzy warstwy herbatników, ale całość prezentuje się świetnie, no i smakuje rewelacyjnie. Myślę, ze warto. Dużym plusem jest, że nie wymaga pieczenia w piekarniku. Na mojej liście ulubionych ciast, plasuje się bardzo wysoko - a uwielbiam ciasta ze śmietaną i jestem wybredna ;) Polecam.
--------------------------------------
Co potrzebujemy:
Masa budyniowa
· 0,5 l mleka
· kostka margaryny (może być też masło)
· 3/4 szklanki cukru
· 2 czubate łyżki mąki pszennej
· 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
Masa śmietanowa
· 750 ml śmietany kremówki 30%
· 3 śmietan-fixy
· 3 łyżeczki cukru
· żelatyna
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.


2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.
Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody).
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.



* możemy zrobić ciasto na blaszce mniejszej niż standardowa, wtedy będzie wyższe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation