Kuchnia

FASOLA,GROCH, SOCZEWICA, CIECIERZYCA

Gąska Malwinka: Kotlety sojowe

Składniki:


35 dkg soi
2 duże cebule
1 jajko
2 łyżeczki suszonych warzywek
1 łyżeczka słodkiej papryki
Chilli do smaku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki majeranku
6 łyżeczek suszonej natki (lub dowolna ilość świeżej)
1 łyżeczka tymianku
Pieprz
Bułka tarta do panierki

Pierwszą czynność związaną z naszymi kotlecikami wykonujemy poprzedniego dnia wieczorem. Bierzemy dużą miskę, garnek, cokolwiek, wrzucamy tam soję i zalewamy wodą, tak w stosunku 3:1.
Następnego dnia gotuję soję ok. 2h na wolnym ogniu w zmienionej wodzie i bez soli. Cebulkę kroję w bardzo drobną kostkę i podsmażam. Soję po ugotowaniu odcedzam i miksuję blenderem. Dodaję cebulę i wszystkie przyprawy jakie tylko mi się nawiną :) Kupiłam przyprawę do mielonych, którą kiedyś właśnie użyłam do kotletów sojowych, ale zrezygnowałam z niej, niestety, gdyż wyczytałam, że w składzie są jakieś świństwa. Ważne by tą masę naprawdę dobrze przyprawić, bo soja sama w sobie jest raczej mdła. Po dodaniu jajka mieszam dokładnie całą masę najbardziej doskonałym narzędziem czyli ręką :) Masa ma bardzo fajną strukturę, formuje się bardzo łatwo, nigdzie się nie przykleja, w porównaniu z masą mięsną - cudo ;) Na koniec obtaczam tylko w bułce i smażymy na rumiano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation