Kuchnia

na słodko

Duet czekoladowo - sernikowy

Sernik na zimno na kakaowym biszkopciku z masą jogurtowo - serową z dodatkiem białej czekolady, przełożony marmoladą.
Składniki:

Biszkopcik kakaowy:
• 2 duże jajka
• 1/3 szklanki cukru
• 1/4 szklanki kakao
• 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej

Masa jogurtowo - serowa:
• 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
• 200 g białej czekolady
• skórka starta z 1 cytryny (tylko zewnętrzna żółta część)
• 1 duży jogurt naturalny (390 g) o sztywnej konsystencji (np. Bakoma)
• 250 g sera mascarpone
• 250 g sera ricotta
• 2 łyżki żelatyny

oraz:
• 3 czubate łyżki, około 150 g marmolady wieloowocowej
• 1 łyżka likieru np. kokosowego lub rumu czy białego wina
• 1 szklanka malin lub borówek (opcjonalnie)
• polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% i 50 g ciemnej czekolady

1 szklanka = 250 ml
Biszkopcik kakaowy: Dno formy o wymiarach około 22 cm x 27 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie należy wykładać ani niczym smarować). Kakao wymieszać z mąką i przesiać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około minutę aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po troszku żółtka. Masa ma być puszysta i jasna.
Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie odstawić go na blat. Po ostudzeniu odwrócić formę do góry dnem i wyłożyć biszkopt na blat, odkleić papier z wierzchu. Biszkopt włożyć z powrotem do formy.
Masa jogurtowo - serowa: Jogurt i sery wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. W rondelku zagotować śmietankę kremową. Odstawić z ognia i od razu dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować na gładką masę z jogurtem naturalnym, serem mascarpone i ricottą.
Do drugiej dużej miski wsypać żelatynę i wlać 4 łyżki wrzącej wody, mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ostudzić (żelatyna ma mieć temperaturę zbliżoną do masy serowej, w przeciwnym wypadku w masie mogą zrobić się grudki z żelatyny*). Stopniowo dodawać masę jogurtowo - serową ciągle mieszając.
Na biszkopcie rozsmarować niezbyt grubą warstwę marmolady wymieszanej z likierem. Wyłożyć masę jogurtowo - serową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: do rondelka wlać śmietankę kremową, zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się roztopi. Gdyby masa była za gęsta można dodać więcej śmietanki. Masę przełożyć do plastikowej tubki z otworkiem lub rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką i udekorować ciasto. Na wierzchu położyć maliny.
* Gdyby jednak w masie utworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z masą postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W ostateczności można masę przetrzeć przez gęste sito :-) Uwaga: bardzo często się jednak zdarza, że pozostawione fragmenty żelatyny w masie, znikają gdy deser postoi przez noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation