Kuchnia

RYBY

Kotlety rybne - wyśmienite
ok. 1 kg. ryb słodkowodnych mieszanych ( leszcz, okoń, lin)
20 dkg surowego boczku
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jajka surowe
1 jajko gotowane
1 rozmoczona kajzerka
mały pęczek natki pietruszki,
kilka gałązek koperku,
sól, pieprz cytrynowy - do smaku
tymianek, rozmaryn( po szczypcie)

Przygotowanie
z ryb usunąć płetwy i kości kręgosłupa , jeśli ryby są duże to również poprzeczne duże ości. tak przygotowana rybe mielimy dwukrotnie przez maszynkę z drobnym sitkiem. Przy drugim mieleniu dodajemy boczek i kajzerkę. Cebulę, czosnek, pietruszkę, koperek i gotowane jajko drobno siekamy i dodajemy do ryby. Wyrabiamy z surowym jajkiem i przyprawami.
Smażymy na oleju obtoczone w bułce.
Aby kotlety ładnie się przepiekły nie mogą być zbyt duże.
Tak przygotowane kotlety są doskonałym daniem obiadowym. Można też zalać je sosem pomidorowym lub zamarynować.
SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation