Kuchnia

Babeczki, muffinki, ciasteczka

Ciasteczka cytrynowe

SKŁADNIKI (30-35 sztuk):

150g masła,
2/3 szklanki cukru,
1 jajko,
Skórka starta z 2 cytryn,
½ łyżeczki aromatu cytrynowego,
250g mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
DODATKOWO:
cukier

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30 sekund. Dodajemy aromat cytrynowy i skórkę cytrynową, miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką.

Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ciasto będzie klejące więc warto dłonie oprószyć mąką. Moja jedna kuleczka ważyła 15g. Każdą z kuleczek obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek lekko spłaszczamy łyżką lub dłonią.

Ciastka pieczemy około 8-9 minut w temperaturze 180 stopni, termoobieg (do zarumienienia). Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 1 tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation