Kuchnia

Przystawki i przekąski

bułeczki jogurtowe


Rozczyn
20 g świeżych drożdży*
1 łyżka miodu
100 ml jogurtu naturalnego (2-3 pełne łyżki gęstego jogurtu)
100 ml ciepłej wody (1/3 szklanki)
1 pełna łyżka mąki (20 g)
*można zastąpić 1 opakowaniem (7 g) drożdży suszonych, wówczas wszystkie składniki dodajemy do mąki od razu mieszając razem z pozostałymi składnikami ciasta

Ciepłą wodę i jogurt mieszamy razem. Następnie dodajemy świeże drożdże, łyżkę miodu i łyżkę mąki.
Całość mieszamy razem i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto na bułeczki jogurtowe
3 szklanki mąki pszennej (450 g)
1 płaska łyżeczka soli (5 g)
1 jajko
2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
100 ml jogurtu (2-3 łyżki pełne gęstego jogurtu)
Jogurt i jajko należy wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
Do dużej miski wrzucamy mąkę i sól i całość mieszamy razem.
Następnie dodajemy jajko, jogurt i olej.
Na koniec dolewamy wyrośnięty rozczyn.
Całość mieszamy razem. Następnie zagniatamy, wyrabiając około 10 minut, lub do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Gotowe, wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na nasmarowaną olejem stolnicę i formujemy pasek szerokości ok. 8 cm i długości ok. 60 cm.
Wierzch ciasta posypujemy obficie mąką i ostrym nożem odcinamy bułeczki.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st. C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą (lub np. niedużą blaszkę). Można zamiast tego wysypać około 1 szklanki kostek lodu. Pozwoli to naparować piekarnik, dzięki temu skórka bułeczek będzie ładnie upieczona i chrupiąca.
Bułeczki pieczemy około 15 minut, a po upieczeniu studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation