Kuchnia

Dania mięsne

Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym

Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym.

Składniki:

700 g polędwiczek wieprzowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
3 łyżki pesto bazyliowego
300 g selera naciowego
200 g śmietany 18 % lub 30 %
natka koperku
kilka listków świeżej bazylii lub ewentualnie suszonej
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego

Dodatkowo:

młode ziemniaki + koperek
surówka z marchewki



Wykonanie:

Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z obu stron, na rumiano. Usmażone mięso zalewamy je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojoną bazylię, koperek oraz seler naciowy posiekany w cienkie plasterki. Lekko wszystko solimy, dodajemy pieprz cytrynowy lub zwykły, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto bazyliowe, dusimy mięso na małym ogniu do miękkości mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation