Kuchnia

Kulinaria

ZUPA KREM SELEROWO-JARMUŻOWY

½ dużego selera,
1 cebula,
1,5 l wywaru warzywnego lub woda i 1 kostka BIO,
4 nieduże liście jarmużu,
1 mały pęczek pietruszki,
sok z połówki cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
płaska łyżeczka mielonej kolendry,
sól do smaku.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, dodać pokrojony w małe kawałki seler, chwilę podusić, dodać wywar warzywny, kolendrę. Gotować ok. 35 minut, aż seler zmięknie. Odciąć liście jarmużu od łodygi, posiekać drobno. Natkę pietruszki posiekać. Wrzucić zielone do garnka, dodać sok z cytryny gotować ok. 5-7 min, następnie całość zmiksować. Zupa nie jest zbyt gęsta, można ją zagęścić kaszką manną orkiszową lub nalać mniej wywaru przy gotowaniu. Dobrze smakuje z lanymi kluseczkami.

http://dziecisawazne.pl/4-jesienne-zupy-krem-przepisy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation