Kuchnia
Ciasta i słodkości
Czarny Las.
Dzisiaj propozycja, która jest w stanie zwalić z nóg nawet największego przeciwnika słodkości. Czarny Las jest tortem pysznym, zjawiskowym i (o dziwo) dosyć prostym w wykonaniu. Nasza wersja opiera się na cieście czekoladowym, które jest miękkie i wilgotne. Do bitej śmietany dodałyśmy prawdziwą wanilię – nadaje ona śmietanie wyjątkowego smaku. Nieodłączną częścią są oczywiście wiśnie – na górze tortu i między jego piętrami. Całości dopełniają dekoracje z gorzkiej czekolady. Polecamy dosłownie wszystkim, gdyż nie znamy nikogo komu by ten tort nie zasmakował.
Przygotowanie: 40 minut.
Czas gotowania: 30 minut.
Gotowe do podania: około 6 godzin.
Ilość porcji z przepisu: 12-14 kawałków.
Ciasto (z tego przepisu):
1 ¾ szklanki mąki
2 szklanki cukru
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki naturalnej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)
Dodatkowo:
750 ml śmietanki kremówki 30%
4 laski wanilii
3 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru
500 g konfitury wiśniowej
300 g wiśni świeżych lub mrożonych
tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie.
Ciasto:
Przygotować 3 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
Śmietana:
Żelatyną rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Laski wanilii otworzyć i łyżeczką wyciągnąć nasiona i odłożyć je na talerzyk
Śmietankę i duży garnek schłodzić. Śmietankę wlać do garnka i ubijać. Kiedy dobrze się spieni, dodać 3 łyżki cukru i ubijać, aż będzie sztywna. Dodać wanilię i żelatynę, chwilę miksować. Tak przygotowaną śmietanę wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Całość:
Pierwszy placek posmarować 1/3 konfitury, wyłożyć 1/3 wiśni i 1/3 śmietany. Przykryć następnym blatem wcześniej posmarowanym konfiturą. Położyć na nim wiśnie i śmietanę. Położyć ostatni blat posmarowany konfiturą i przykryć śmietaną. Tak przygotowany tort można udekorować resztą śmietany, wiśniami i czekoladą. Przed podaniem trzymać w lodówce minimum 2 godziny, aby całość dobrze stężała,
MA==