Kuchnia

Ciasta i słodkości

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki

250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 jaj, 4 oddzielnie białka i żołtka + 2 całe
175 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
700 ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru pomarańczowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja lubię dać ziarenka wanilii w proszku lub z laski wanilii)
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kakao do posypania wierzchu
odrobina cynamonu
wiórki skórki pomarańczowej (z ok. jednej pomarańczy)

Przygotowuje blachę o średnicy 23 cm. Wykładam papierem do pieczenia. Czekoladę roztapiam z masłem w kapieli wodnej, odstawiam do przestudzenia. Ubijam 4 białka ze 100 g cukru, aż białko będzie błyszczące, ale nie bardzo sztywne. Pozostałe 2 jaja + 4 żółtka ubijam z pozostałymi 75 g cukru. Do żółtek dodaję roztopioną czekoladę, likier, skórkę i cynamon, łączę z częścią białka, mieszam. Dodaję resztę białka, mieszam i przelewam do foremki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 - 50 min. Wierzch: Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję mascarpone, ziarenka wanilii, likier. Wykładam puszystą masę na upieczone ciacho łyżką, specjalnym nożykiem wykrajam wiórki ze skórki. Oprószam delikatnie za pomocą sitka kakao, cynamonem i wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation