Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

0,5 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
przyprawy: 2 liście laurowe
sól, pieprz

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki wody
1 łyżka oleju

Farsz:

Dzień wcześniej grzyby zalać zimną woda i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia do grzybów dorzucić liście laurowe i ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 10 minut). Odcedzić pozostawiając wywar grzybowy.

Jeśli nie masz czasu, możesz grzybów nie namaczać, tylko od razu ugotować.

W tym samym czasie kapustę kiszoną przepłukać, drobno posiekać.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto na głębokiej patelni w dwóch łyżkach oleju.

Grzyby drobno posiekać i dodać do cebuli i czosnku. Dorzucić kapustę i smażyć, aż zmięknie. Wtedy podlać wywarem z grzybów i smażyć około 20 minut, aż zredukuje się cały płyn. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać na blacie i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić.

Rozwałkowywać na cienkie placki (około 2mm) podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka, można też pokroić ciasto nożem na kwadraty. Kawałki ciasta nie powinny być zbyt małe, farsz jest mokry i może sprawiać problemy przy sklejaniu brzegów. Warto wtedy brzegi dodatkowo oprószyć mąką.

Kleić pierogi i układać na oprószonym mąką blacie. Jeśli mają iść do zamrożenia, należy przełożyć je na tacę lub blachę i włożyć do zamrażarki do momentu, aż zamarzną. Dopiero wtedy przełożyć do woreczków, inaczej się pozlepiają.

Gotowe pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z barszczem albo zeszkloną na patelni cebulką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation