Kuchnia

ciasta

Wiśniowiec siostry Anastazji / Ciasto św. Jakuba

Składniki:

jajka 170 g
cukier 300 g
mąka tortowa 85 g
olej 30 ml
masło 450 g
żółtka 120 g
śmietana kwaśna 120 ml
mąka pszenna 540 g
proszek do pieczenia 4 g
białka 150 g
kisiel wiśniowy 58 g
wiśnie z kompotu 1 liść
woda 330 ml
budyń śmietankowy 80 g
cukier do pieczenia 170 g

Biszkopt:

4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Ciasto kruche:

250 g masła
4 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:

6 białek
1 szkl. cukru (lub nieco mniej, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
1 duży kisiel wiśniowy (58g)
Dodatkowo:

1 l wiśni w kompocie
Masa budyniowa:

1 i 1/3 szkl. wody
około 2/3 szkl. soku cytrynowego (u mnie z 3 cytryn)
2 budynie śmietankowe bez cukru
200 g masła
2 żółtka
niepełna szklanka cukru (około 170g)
Wiśnie osączamy na sicie.

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksujemy. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z pianą jajeczną. Wylewamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło starte na dużych oczkach tarki, siekamy z mąką. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części. Schładzamy w lodówce przez około 35-40 minut.

Składniki na pianę dzielimy na połowę. Trzy białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy około 1/2 szkl. cukru. Na samym końcu dodajemy połowę proszku kisielowego, miksujemy do połączenia.

Blaszkę (21x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadzamy 1 część przygotowanego ciasta. Posypujemy połową wiśni. Następnie rozprowadzamy przygotowaną pianę. Na wierzch wykładamy startą na tarce 2 część ciasta.

Pieczemy około 35-40 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W taki sam sposób przygotowujemy drugą część ciasta.

Z wyszorowanych i sparzonych cytryn wyciskamy sok. Powinniśmy otrzymać mniej więcej 2/3 szkl. soku.

Do szklanki z sokiem dolewamy wodę (do pełnej szklanki) i razem z 1 pełną szklanką wody przelewamy do rondelka. Mieszamy.

Z rondelka odlewamy mniej więcej 1/2 szklanki (wody z cytryną) i mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.

Pozostałą wodę razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę budyniowo-żółtkową i gotujemy jak budyń. Odstawiamy do schłodzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Powstałą masę dzielimy na połowę.

Składamy w następujący sposób: Ciasto z wiśniami – połowa masy – biszkopt – druga połowa masy – ciasto z wiśniami.

Uwagi: ciasto kruche najlepiej rozkłada się do blaszki dobrze schłodzone. Przygotowanie ciasta proponuję więc zacząć od zrobienia właśnie jego – gdy kruche ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy i pieczemy biszkopt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation