Kuchnia

Ciasta i słodkości

Ciasto kukułka

Ciasto kukułka

biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
¼ szklanki oleju
krem kukułkowy:
1 duży budyń śmietankowy z cukrem (ok 65 g)
500 ml mleka
250 g cukierków kukułek
150 g miękkiego masła
masa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
200 g podłużnych biszkoptów
poncz kawowo-alkoholowy:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
50 ml wódki (lub 3 łyżki spirytusu)
1 łyżka cukru
polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła



Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, a na koniec wlać olej. Mąkę i kakao przesiać razem i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 20x36 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C (bez termoobiegu - górna i dolna grzałka) przez 30-35 min. Wyjąć i wystudzić.

Krem kukułkowy: 250 ml mleka wlać do garnka, wsypać kukułki i na wolnym ogniu ugotować, mieszając aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą część mleka wlać do kubka, wsypać budyń i wymieszać składniki. Do gotującego się mleka kukułkowego wlać pozostałą część mleka z budyniem i mieszć aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i partiami dodawać budyń. Ubijać tak długo aż powstanie jednolity krem. Odstawić go na 30 minut do lodówki.

Krem śmietanowy: Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody. Zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Odstawić na 15-30 minut do lodówki.

Poncz kawowo-alkoholowy: Kawę zalać szklanką gotowanej wody. Dodać łyżkę cukru, wymieszać z wódką lub spirytusem.

Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać na garnuszku z wodą (w tzw kąpieli wodnej), dodać masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Oddzielnie (najlepiej w kąpieli wodnej) stopić białą czekoladę.

Wykonanie: Zimny biszkopt przekroić na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich położyć na dnie blaszki i nasączyć 1/4 ponczu kawowo-alkoholowego. Wyłożyć krem kukułkowy, rozsmarować równo i posypać czekoladą startą na tarce. Wstawić na 30 minut do lodówki. Biszkopty zanurzać na 2-3 sekundy w ponczu i układać jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, posypać startą czekoladą, wstawić na 15-30 minut do lodówki. Położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Białą czekoladą zrobić na wierzchu podłużne paski, wykałaczką stworzyć wzór. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation