Kuchnia

Mięsa

Szynka drobiowa "lamparcia" z szynkowara

Składniki:
1 kg piersi kurczaka lub podudzi z kurczaka
16g soli peklowej
3,5 łyżeczki żelatyny
100ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 ząbek czosnku
szczypta chili

Mięso pokroić w kawałki. Wymieszać dokładnie z przyprawami i żelatyną (wsypana bezpośrednio). Jeśli lubicie możecie dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Mięso dobrze wymieszane przełożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru. Zamknąc i wstawic do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar umieścić w większym garnku do którego nalewamy wody ponad poziom szynki w szynkowarze. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Od tego momentu parzymy w temp. 90 stopni przez 60 minut (temp w środku szunkowaru nie powinna przekraczać 75 stopni). Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody i studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie otwieramy, wyjmujemy woreczek z wędliną i cieszymy się smakiem pysznej drobiowej szyneczki z całym mnóstwem galaretki. :)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation