Kuchnia

Mięsa

Nina w kuchni: Szynka pieczona nocą, w miodowo-musztardowej marynacie
marynata:

3-4 marchewki
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól peklowa (100g na 1 litr zalewy)

mięso:

1 kg surowej szynki wieprzowej
olej do smażenia (2-3 łyżki)
100ml płynnego miodu
5 łyżek (90ml) musztardy z ziarnami gorczycy

Wykonanie:

Przygotować marynatę: warzywa, czosnek i cebulę obrać, pokroić, zalać litrem wody, zagotować z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, dodać sól peklową i ostudzić. Po ostudzeniu włożyć do marynaty umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso i pozostawić na 24 godziny (w lodówce), co jakiś czas obracając. Zamarynowaną szynkę dokładnie osuszyć i obsmażyć na oleju. Natrzeć ją miodem wymieszanym z musztardą i piec około 12 godzin w temperaturze 70 st. C. W trakcie pieczenia szynkę co najmniej raz obrócić, przez cały czas pieczenia ma być odkryta.
Pod koniec pieczenia kontrolować temperaturę mięsa - wbić w jego najgrubszą część termometr kuchenny do mięsa - szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 68 st. C.

Podawać na przykład z sosem chrzanowym (przepis wkrótce na blogu) lub sosem pieczeniowym, młodą kapustą z musztardą bądź pieczonymi szparagami z winegretem cytrynowym.
Jeśli zostaną resztki szynki: można wykorzystać jako wędlinę, albo zrobić sałatkę: młode ziemniaki+domowy sos chrzanowy+kawałki pieczonej szynki+rukola lub inna sałata
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation