Sernik z kwaśną śmietaną i ananasowym cudrem
Składniki
Masa serowa:
– 1 kg zmielonego twarogu
– 3/4 szklanki cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 6 jajek
– 150 ml śmietany 30%
– 25 g cukru wanilinowego
– 1 szklanka drobnych wiórek kokosu
Wierzch sernika:
– 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 2 łyżki cukru pudru
– ok. 150 g ananasowego curdu z tego przepisu
Przepis
Do misy miksera włożyć ser, cukier, mąkę oraz kokos. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlać śmietankę, całość zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 20 cm x 35 cm, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Do rękawa cukierniczego nałożyć ananasowy curd. Wycisnąć na powierzchni sernika poziome paski curdu w równych odstępach. Następnie wykałaczką przeciąć pasy sernika, aby powstał wzorek. Sernik wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika o ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
*****
Pineapple cud (ananasowy curd)
Składniki
– 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
– 35 g cukru
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
-1 łyżeczka masła
Przepis
Kawałki ananasa zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito, by powstało puree. Przełożyć do garnka, dodać cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą. Roztrzepać wszystko na jednolitą masę. Postawić na mały gaz i gotować, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
Kiedy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, mieszać i gotować 3-4 minuty – curd powinien zgęstnieć i przypominać konsystencją luźnego budyniu. Przełożyć do słoiczka, odstawić do przestudzenia i zakręcić nakrętką.
http://domowe-wypieki.com/pineapple-curd-ananasowy-curd