Kuchnia

sosy

Domowa kostka rosołowa | Człowiek z łyżką

Składniki:
5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
2 listki
1/2 natki pietruszki
10 g lubczyku
2 łyżeczki majeranku
1-2 łodyżki rozmarynu
2 łodyżki bazylii
1 łyżeczka tymianku
pół białej części pora
1/4 selera
100 g marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
100 g soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę, przyprawy utłuczcie w moździerzu, zioła posiekajcie i wszystko wrzućcie do malaksera

2. Dolejcie składniki płynne i zmiksujcie tak gładko jak się da

3. Przełóżcie na teflonową patelnię i podgrzewajcie na małym ogniu przez jakieś pół godziny

4. Kiedy woda odparuje przełóżcie raz jeszcze do malaksera i zmiksujcie

5. Zamknijcie szczelnie w słoiczkach i przechowujcie w lodówce

Jedna kopiata łyżeczka pasty odpowiada 1 kostce bulionowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation