Kuchnia

Ryby

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:
600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej
100g musztardy francuskiej
50g musztardy sarepskiej
4 łyżki jogurtu greckiego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka cukru
łyżka octu*
sól, pieprz do smaku

Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*.
Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!.

Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły.

Życzę smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation