Kuchnia

Surówka

SURÓWKA Z BURAKÓW W SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW

(dla 4 osób)

500 g buraków

szklanka zalewy z kiszonych ogórków

1 duże słodkie jabłko

3 łyżki oliwy

1 większy ząbek czosnku

sól, ewentualnie pieprz

Wykonanie

Buraki myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, wrzucam do miski, zalewam zalewą z ogórków, mieszam, przykrywam ściereczką lub talerzem i zostawiam na noc. Następnego dnia dodajemy lubiane składniki do skomponowania surówki, u mnie sprawdza się taka: obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do buraków; w małej miseczce rozcieram przeciśnięty przez praskę czosnek w oliwie, dodaję do warzyw, dosmaczam kilkoma szczyptami soli, mieszam; smak można zaostrzyć pieprzem, dodać kawałek pokrojonej w drobną kostkę cebuli, odrobinę startego na drobnej tarce imbiru, zieleninę w postaci natki pietruszki czy koperku jeśli jest dostępna, eksperymentujcie :). Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation