Kuchnia

Drób

Bataty faszerowane kurczakiem z brokułami (6 składników)

Składniki

► średnie bataty [2 sztuki]
► mleczko kokosowe z puszki [1/2 szklanki]
► pierś z kurczaka [500 g]
► brokuły [500 g]
► sos sojowy [2 łyżki]

Dodatkowo
► woda [1/2 szklanki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie

Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i piec przez ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (czas pieczenia zależy od rozmiaru batata, upieczony powinien być miękki na tyle, aby bez problemu wbić w niego widelec)
W czasie, gdy bataty się pieką, przygotować nadzienie. Oczyszczone mięso i brokuły pokroić w małą kostkę.
Smażyć mięso na łyżce oleju do momentu, aż straci surowość, dodać surowe brokuły, doprawić i smażyć całość na małym ogniu, ok 10 minut, aż brokuły będą al dente (łatwe do przebicia widelcem, ale nie rozpadające się).
Do farszu dodać mleczko kokosowe i wodę, wymieszać i dusić przez 5 minut.
Upieczone bataty wyłożyć na daskę, przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie rozgnieść miąższ widelcem, aby zrobić więcej miejsca na nadzienie.
Nałożyć łyżką masę brokułowo-kurczakową. Wersja dla odważnych: posypać tartym serem i zapiec przez 5 minut :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation