Kuchnia

sosy i dipy

Słodko - Pikantny Sos Chili


Składniki:

14 szt. papryczek pepperoni/chili ( to było u mnie 384g)

2 limonki ( następnym razem dam 3 , a odrobinę mniej octu)

kawałek imbiru - 8cm

9 ząbków czosnku

650g cukru białego

180ml octu spirytusowego ( lub 200ml octu ryżowego)

3 i 1/2 łyżeczki soli

3 łyżki miodu

600ml wody

4 łyżki mąki ziemniaczanej + 100ml wody


Przygotowanie:

Słodko - Pikantny Sos Chili

Najlepiej sobie przygotować najpierw składniki - papryczki drobno siekamy, pestki zeskrobujemy i zostawiamy z papryczkami ( i tu w zależności jaką chcemy otrzymać ostrość - im więcej pestek tym sos jest bardziej ostry - ja użyłam wszystkich) , imbir też drobno siekamy lub trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Z limonek wyciskamy sok.

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy cukier, zagotowujemy, solimy i dorzucamy posiekane chili razem z pestkami, imbir i czosnek. Gotujemy ok. 13 min. na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy sok z limonek, ocet, miód i doprowadzamy do wrzenia.

W kubeczku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i dolewamy do sosu, cały czas mieszając - ok. 40s. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, aby się szczelnie zamknęły. Z tej porcji wychodzi 1600ml sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation