Kuchnia

Ciasta i słodkości

Blok czekoladowy

Składniki:
400 g mleka w proszku (niebieskiego)
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (sugeruję dać więcej)
1/4 szklanki mleka
herbatniki (u mnie 150 g)
dodatki: rodzynki, orzechy włoskie, pistacje i inne.


11:42
Blok czekoladowy
Smak bloku czekoladowego kojarzy mi się z późnymi latami 80-tymi i z mlekiem w proszku wyjadanym ukradkiem łyżeczką, jako niesamowity słodyczowy rarytas.
Blok przygotowali Olek & Olek w ramach swojego ciasteczkowego cyklu. Dla chłopców to nowość, ale dla mam sentymentalny łakoć.
W pierwszej ocenie uznaliśmy go za słodki, ale po kilku godzinach smakował już zdecydowanie lepiej :)
Olek (klik) przygotował go z mniejsza ilością cukru i ponoć też smakował wybornie.
Obie wersje polecamy :)
Przepis pochodzi z programy Mariety Mareckiej "ABC gotowania".

Składniki:

400 g mleka w proszku (niebieskiego)
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (sugeruję dać więcej)
1/4 szklanki mleka
herbatniki (u mnie 150 g)

Wykonanie:
Masło rozpuścić (podgrzewać na małym ogniu, nie gotować), dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Cienką strużką wlać mleko, cały czas mieszając. Ostudzić. Ostudzoną masę wymieszać z mlekiem w proszku i pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć do foremki (najlepiej keksówki) wyłożonej papierem lub folią spożywczą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation