Kuchnia

Ciasta i słodkości

Tort śmietankowo-orzechowy

Składniki na biszkopty genueńskie (porcja na 1 biszkopt, ale pieczemy dwa):

6 dużych
jaj150 g
cukru170 g mąki (najlepiej tortowej)
40 g masła
Składniki na krem orzechowy:

200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g mleka
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na ganache:

200 g gorzkiej czekolady
200 g słodkiej śmietanki 36 % tłuszczu
Składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

250 g śmietanki 36 % tłuszczu
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukry pudru
Składniki na krem maślany:

160 g białek
240 g cukru
400 g miękkiego masła
400 g białej czekolady
Składniki na masę cukrową:

150 g glukozy (u mnie syrop glukozowy)
6 płaskich łyżeczek żelatyny
105 ml zimnej wody
1200 g cukru pudru (oraz dodatkowo do podsypywania i równoważenia konsystencji)
Dodatkowo:

gorzka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
dżem z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty żel bez pesteczek)
barwniki spożywcze

Cały przepis na:

http://monikazpiekarnika.blox.pl/2018/12/Tort-smietankowo-orzechowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation